måndag 11 februari 2013


Laxnisselassar

 

Februari och redan nu börja folk lägga ut laxnervbilder inför kommande laxsäsong i våra norrlandsälvar. Forum, Facebook och bloggar. Och alla laxnisselassar hakar på och svarar att där och där fick jag också en förra året o.s.v. Platser, tider och skryt. Man vill visa att....Ja vadå? Har alla djävlar missat vikten av stealthläge för ett lyckat och harmoniskt laxfiske. Jag brukar stänga ner mitt nät i maj för att slippa dras med i tramset och skrytet. Rykten och skitsnack. Avund och baktal. Allt jag vet vid älven är det som hänt mig. Antingen har jag fått lax eller inte. Jag har mina erfarenheter och litar på dem och vill inte bli störd. Under inga omständigheter ska man hetsa upp laxfiskare. Har man fått lax och vill upprepa tricket nästa dag, nästa vecka, nästa år - bör man vårda sina platser och tider. Men det här kan uppfattas att man är ogin och rent av otrevlig. Det får man ta om man vill fiska i sin egen värld. Man behöver inte prata om sina laxar. Det är ingen skyldighet. Varje år möter man bredkäftade laxnisselassar som utan orsak eller fråga bräker:
-Det här är min tionde AC lax i år och jag fick den där och där med min (typ) skicklighet.

Men det tycker laxnisselassen att jag redan ska veta för allt har ju stått på nätet. Ja -  och? Vadå, är det tävling eller… Jag måste ha missat något eller blivit hemskt gammal mycket fort. Grinig gubbe kanske. Sånt märker man inte själv. Men rör inte mina cirklar. Jag vill leka min alvarliga lek på mitt sätt och mina villkor. Det är mysigast så. Laxar jagar man inte. De kliver på när allt stämmer och inget man kan kräva. Visst för många kanske bekräftelsen är viktig ... men varför? Räcker inte själva laxfisket – älven och laxen. Jag gillar gubbarna jag springer på varje år som aldrig fått nått. Ett snett leende:

- Inte i år heller?


- Nej, inte i år heller.

- Du då?
- Det är trögt.

Banjo, banjo. Bjuder du på en snus.
15 maj stänger jag ner nätet och fiskar och håller mig undan från bredkäftade laxnisselassar.

(soundtrack Banjolax - Erik Engström)
http://www.youtube.com/watch?v=9yYJLiiefhI

Banjolax The Movie
http://vimeo.com/16393403


5 kommentarer:

 1. Lite kul att se någon predika om "stealth" och låtsas som du vore bättre än andra.. Du lägger ut bilder och filmer. Känner hundra laxfiskare men ingen av dom har en blogg..
  Sen har du fel info det var 14 blanka i AC.

  Stealth mode på bloggen fb och vimeo/youtube. Tror du får lugna dig med sponken /L

  SvaraRadera
 2. Det tog. Aldrig platser o tider. Är nykterist på grund av en svår kronisk muskelsjukdom sen 1990 - men är tvungen att äta en del lustiga mediciner. Tyvärr har de ingen uppåteffekt. Grattis till 14 blanka AC laxar. Så fick du det sagt igen.Bajsmackan är klar, bara att hämta.
  Banjo banjo

  SvaraRadera
 3. Roligt hur du tar mina uttryck, brukar ha den förmågan på folk.
  Vi ses i norrfors ska pinka in reviret tidigare i år så sätt upp soffa och stolar och ta med fikat som du lovade förra året.. Det var där jag påpekade bajsmackan om minnet ditt sviker.
  Skön kuk hej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sånt här går ej att svara på. Man blir ganska trött. Men puberteten släpper nog vilken dag som helst.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera