måndag 30 september 2013

Ny mössaJag har köpt ny mössa, 99:- på Intersport. Okej, till ärendet.

Meddelande till vilsna frilansande fiskejournalister.

Jag är inte bitter eller? Det är nog bara åldern. Nya tiden. Eller Tengil. Men någon-jävla-stans måste ju pengarna finnas. Har ni märkt det - att pengarna alltid just är någon annanstans än där man själv är.

Många frilansskribenter/fotografer är lite vilsna nu när FFA försvinner. Kanske alla papperstidningar försvinner så småningom. Tids nog så försvinner ju allt. En del av de vilsna har jag varit i kontrat med. Ingen tycks veta vad som gäller. Har vi på FFA blivit draftade? Ingick vi i Allers köp och lägga-ner-affär? Inte vet jag. Ingen redaktör åt det hållet har varit i kontakt med mig. Men åt andra håll så har det varit trevligare.

Det här inlägget har bara ett syfte - var är pengarna? Efter säker information ser arvoderingen för ett reportage på tidningen som slukade FFA ut så här. 1500:- för första sidan. 1400:- för andra sidan och 1200:- för resterande. Ett 6 sidors jobb ger då 7700:- På detta ska det först betalas 30% egenavgift till staten - och sen på det som är kvar efter egenavgiften 30% löneskatt till samma stat. Det blir 50% skatt. Kvar blir 3850:-

Ett reportagejobb går till så här: Jag åker till Dalarna 4 dagar för att uppleva och fota själva reportaget. Jobbar jag sen snabbt när jag kommit hem har jag sorterat och valt ut bilder samt skrivit texten på 3 dagar. På en 7 dagars jobbvecka har jag tjänat 3850:-. Men så var det ju det där med bilbensin, boende på reportageplatsen, fiskekort. Det blir inte mycket över. Räknar jag in kostnaden för kamerautrustning, dator och eventuell kontorshyra samt annat som kostar i ett företag typ tejp, häftklammer, musmatta. Blir det minus. Var är pengarna?

På den tänkta tidningens redaktion är det fem fast anställda. Kan pengarna finnas där någonstans?

Okej - till slutklämmen nu. Den nämnda arvoderingen ska ingen acceptera - den är ett hån. Och upplägget från tidningens sida är sådant att man får fakturera först efter att jobbet publicerats. Och det kan ske ett år efter att du haft dina kostnader. Kanske jobbet blir nerstruket till tre sidor. Och då räcker inte ens pengarna till busskort. För är det minus kan man inte ens köpa en mosbricka meny 3 på Dalarömacken.

Allt detta medan redaktören far fram i Florida och fascineras av hur stort allt är där borta.

Här hemma är inget speciellt stort. Och varför upplever så många att fisketidningarna blir sämre? Med ett beskrivet upplägg blir tidningen tvungen att bygga sitt material på spontant insänt material av folk som har ett riktigt jobb typ på Scania. När denne har tid.

Jag är inte bitter. All makt åt Tengil - vår befriare. Voj, voj. Men mössan är fin.

 
 

7 kommentarer:

 1. Underbar beskrivning av en sjuk bransch. Är det nu inte dags att ni frilansare slår er samman och kör eget? Istället för att snegla på Edgetrådar där de viktigaste "flugfiske personerna beskrivs" kanske du skulle gilla läget, starta en egen web-blaska med reklam/köp finansiering. Skulle garanterat ge dig bättre betalt och ge dig ett större "konstnärligt" utrymme. Alliera dig med de andra sköna frilansarna och dra igång ett webtidningskollektiv, frisyren har du ju redan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du Ulf. Fick jag mer konstnärligt utrymme tror jag annonsörerna skulle bli missnöjda. Och jag tror inte vi är kapabla att köra eget. Det skulle bli ...jag vet inte vad. Men det är en kul idé. Men nu finns det två nätfisketidningar redan - och jag tvivlar på att det är där pengarna finns. Men någonstans måste de ju vara. Det är ett mysterium.

   Allt blir nog bra - och frisyren har jag ju som sagt redan.

   Radera
  2. Synd att vår tids största poesi! fiskeskribent inte får den plats han är värd! nu är det så att alter egot inom denna bransch är som ett lysande omen! det behövs mediala ikoner som kan föra ut budskapen om våra vatten! snart är det ett enda stort gruvhål i dom sista strömmarna i norr, stå på dig Micke annars gör någon det på dig! http://savethebaltic.wordpress.com/2013/09/19/4889/ Hoppas att en vacker vårdag att solen ska hitta fram ur mörka moln! eller så blir du en legend då du lämnat detta jordeliv! önskar att du kunde varit vid vår sida och hjälpt oss ut i media för en bättre framtid! du fattas i etern! https://www.facebook.com/groups/253945969895/ Kenneth

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Jag hade skrivit lite fel årtal i inläggen ovan. Och lägger in rätt här:

   Jag är ingen fiskemedial ikon. Jag har haft det som jobb. LRF-Media betalade skäligt så det var lönearbete. Jag har kollat i gamla papper - när Bonnier ägde tidningen 1995 och Jafffa var redaktör hade jag 7500:- för ett jobb. Det fungerade för snart 20 år sedan. Men drygt 7000:- för ett jobb i dag fungerar inte. Jag har i första hand skrivit och fotat för att slippa gå till ett riktigt jobb. Och det har varit ett bra växelbruk till bokförfattandet. Rädda vatten från gruvor och kraftverk gör man på annat vis. Inte genom att skriva i fisketidningar. Jag har sysslat med kommersiell underhållning mellan reklamen. Och kommer fortsätta med det ett tag till i annan fisketidning.

   Radera
 2. Pengarna sitter alltid hos kapitalet och bryr sig inte om ifall tidningen blir "udda" så länge den har många läsare man kan "lura" :-)

  SvaraRadera
 3. Jo Ulf , men om man råkar skriva en sanning typ att hela branschen har en MinnKota i röven från Comstedt så....blir det nog för udda.

  SvaraRadera