tisdag 17 september 2013

Varumärken


Nu har jag sett en grön dödskalle för mycket. Ursäkta och tyvärr. Den liksom bara smockade till. POFF, SMACK- gubben gungade.

Är den gröna dödskallen relevant? Vill sportfiskeförbundet skrämma någon? - vem? Eller är det bara en kul grej liksom? Ballt med dödskallar. Rock and Roll.

Och fiske?

När jag var liten fick jag Fantomens dödskallering av storebrorsan  - det var häftigt. Men det har gått över. Det värsta i alla fall.
 
Dödskalle och vertikalgös. Jag får inte ihop det.

Denna jacka tar jag på mig då jag och Fettokatten går ut i farstanatten på råttjakt. Det är en jacka som jag bara råkar ha, och inte skulle använda dagtid. Mamma hade blivit förbannad. Dödskallen som varumärke för U.S.MARINES - det får jag ihop. Fettokatten håller med.
Bilden är störande - men jag vet inte riktig varför. Är det grodan och vapnet? Är det dödskallen och metkroken? Är det alla fyra saker tillsammans?

Dödskallen är en symbol bestående av ett kranium, oftast ett mänskligt. Det vanligaste sättet att använda dödskallen är som en symbol för död eller dödlighet. Dödskallen är en av de ting som ingår i en "carput mortuum" som används inom frimureriet. Dödskallen användes bland annat i den klassiska sjörövarflaggan Jolly Roger och i vanitasmotiv. Dödskallemotivet fanns även som emblem för bland annat den 3:e SS-divisionen (3. SS-Panzer-Division Totenkopf) under andra världskriget.
Ett av de mest kända illustrationerna med en dödskallen inom kulturen är nog i Shakespeares drama Hamlet, där huvudpersonen känner igen dödskallen av en gammal vän.
Och nu så är det liksom Sportfiskarna, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbunds varumärke. Rock and roll, eller vadå? I så fall många, många år för sent.

Varumärke för US MARINES - det är relevant.

Varumärke för 3:e SS-Panzer-Division Totenkopf - det är relevant.

Varumärke för Hamlet - det är relevant.

Ge mig tillbaka den blå metkroken, för som grånande, medeldöd gubbe känner jag mig inte alls dödskalle-rockenroll-tuff när jag fiskar. Ge fan i min metkrok.

Jag har inte missat alla pengar dödskallen dragit in till fiskevård. Det är inte det. Jag och Fettokatten har bara råkat se en grön dödskalle för mycket.

Nu är klockan 01.43. Katten vill ut.


Vanitas (latin för 'fåfänglighet' eller 'tomhet') är ett motiv i konst och litteratur, som avser att påminna om livets förgänglighet, och har en kristen undermening. Motivet förekommer i stilleben och skönlitteratur. Vanitasmotivet syftar till att påminna om jordelivets tomhet, och kan därvidlag ses som motsats till Carpe diem-temat. Ordet "vanitas" härrör från Predikaren (1:2), vars inledning på latin lyder: Vanitas vanitatum omnia vanitas, "Tomhet, idel tomhet, allt är tomhet", eller, som i den äldre översättningen, "Fåfängligheters fåfänglighet. Allt är fåfänglighet"
 13 09 20 Tillägg efter lite nätsurr:
Den blå metkroken är fortfarande Förbundets "snälla" logga, men som jag ser det, upplever det - min sanning här i livets hologram så har Sportfiskarna blivit kindnappade av en grön, ful, jävla dödskalle - och jag är mycket långt i från ensam att tycka det. Och pengarna har jag inte missat - det var ju inte det. Det står så i texten "Det är inte det" Men då måste man läsa ända ner. I dag är det viktigast hur människor upplever - tror hur det är, än hur det verkligen är. Tyvärr. Och jag tror att dödskallen kidnappat metkroken och låst in den i ett underjordiskt, mörkt stenvalv där man offrar marsvin i ljuset av kandelabrar.
Med "långt i från ensam att tycka" menar jag alltså; - jag,  Fettokatten och så han och han och så han där borta med kryckan, och sen .... Ja vi i alla fall tycker så.


 

2 kommentarer:

 1. Alltså, jag gillar ju Harry Potter. Men den gröna dödskallen är dödsätarnas symbol. Det är fel lag. Nej, jag kan inte heller riktigt förstå kopplingen till fiske. Älskade dödskallar när jag var liten. Ritade hundratals. Måste ha varit en vanitas-grej. Men jag gick vidare till pistoler och sedan segelskepp. En skolkompis till mig fick faktiskt upp en dödskalle under ett gösfiske i Kolbäcksån. Men det var innan vertikalfisket var uppfunnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bo - jag skrattade morgonkaffet i fel strupe. "skolkompis till mig fick faktiskt upp en dödskalle under ett gösfiske i Kolbäcksån. Men det var innan vertikalfisket var uppfunnet."
   Jag älskade också dödskallar som liten, men det gick över även för mig.

   Radera