söndag 20 april 2014

Glädjemassmördarna


 
O-hjälp. Nu är glädjemassmördarna åter igång  på Egde-forumet. Ämnet denna gång är att mojsa ner de som tävlar och bonkar havsöring. De vill hellre ha en tävling i att åka ut och plocka skräp på stränderna. Det är ju för gulligt.

"Nu är det Bonkar tävling i Gålö. Trodde att Havsöringen var på nedgång runt Huvudstaden

http://www.galooringcup.se/

Till och Med den berömda skribenten Atomragnar Mikael Engström berömmer tävlingen och deltar.

Skyller mest på att skarven som är boven i dramat för Havsöringens nedgång.

http://atomragnar.blogspot.se

Vet inte om tävlingsarrangörer ger nått för fiskevård men hoppas det."
http://www.edgeflyfishing.com/ipb/topic/160696-havs%C3%B6ring-t%C3%A4vlingar/

Att havsöringsfisket i STH bedrivs på utsatt fisk verkar gått helt förbi. Ja, ja. Här är en bonkabild från en magisk öring kväll i STH skärgård. Jag är glad och lycklig över mitt fiskeliv. Många Egde-are verkar inte vara det. Tråkigt. Någon form av lavemang skulle behövas. För det är något som sitter hårt åt och klämmer.
 

 

11 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Jag har alltid gillat det du skriver, men det här är rätt så lågt. Jag håller med dig om att plocka skräp är rätt så gulligt tänkt, men jag tycker sportfiske kan vara en ganska så gullig hobby också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vad det stått i kommentarerna som tagits bort. Men jag kan föreställa mig. Jag följer de fiskeregler som gäller för det vatten jag fiskar i. Jag äter mina öringar jag fångar. Att tävla i fiske tycker jag är kul. Om tävlingsreglerna tillåter att jag får bonka mina fiskar så gör jag det. Är det en C&R tävling så sätter jag tillbaka fisken. De som moraliserar bör fundera varför de valt fiske som hobby. Att drilla en fisk i 5-30 min för att sen sulla runt med den och knäppa kort och sen sätta tillbaka den är faktisk ganska märkligt. Vad skulle Jesus sagt om det. För mig är fiske mer än en hobby. Det är mitt liv. I STH-skärgård sätts det ut 100.000 till 200.000 öringar om året. Själva utsättningarna är nog ett större problem för de vilda havsöring stammarna än att jag bonkar dem. Och vad är det som är lågt med mitt blogginlägg. När det skrivs skit om mig på Egde så svarar jag på det. Det roar mig. Jag är en "offentlig" fiskeprofil och anser att alla har rätt att ha åsikter om mig. Men jag har även rätt att svara.

   Radera
  2. Ja vet - "havsöring stammarna" borde skrivits ihop eller " havsöring-stammarna". Och så kanske det ska vara ett s till. "Havsöringsstammarna". Svenska var inte min starka sida. Fick en etta när jag gick ut 9,an. Märkligt att jag sen har levt på att skriva böcker. Outgrundliga är Herrens väg.

   Radera
  3. Min första kommentar var konstigt formulerad, så jag tog bort den, Jag är usel på att stava och skriva tyvärr. Jag klagar inte på att du inte kör c/r(gör inte jag heller på fina lagliga havsöringar), men tycker du borde hålla lite högre nivå än att dra till med "Jag är glad och lycklig över mitt fiskeliv. Många Egde-are verkar inte vara det. Tråkigt. Någon form av lavemang skulle behövas. För det är något som sitter hårt åt och klämmer." Du har en väldigt fin blogg med bra berättelser och bilder, så jag tycker det är synd när du pajjar såhär. Klart du har rätt att svara, men du kan bättre än såhär. Händer det aldrig att du tar bussen till öringen nuförtiden förresten?

   Radera
 4. Jag skrev att när jag är ute så brukar jag för det mesta ta med mig plast o skräp från
  kusten för att kompensera och bedöva mitt eget samvete när jag vet att jag förlorar både flugor och tafsar vid fiske ibland. Som inte är bra för fisken i havet dom söndrars till små mickro delar och hamnar i fisken som vi äter.Tog bort kommentaren för att jag ville inte störa din trevliga blogg som jag ofta läser.
  Jag är inte C/R utövare. Fiskar för det mesta för att få mig med en fin fisk hem och naturupplevelse
  är lika mycket värd för mig som fiske.
  Så nu har jag skrivit vad som jag skrev och varför jag raderade det.
  Besöker ofta din sida o kommer att göra det i fortsättningen också
  Hälsningar Mauri

  SvaraRadera
 5. Jag är uppväxt med öringsfiske med naturliga stammar i biflöden till övre Ljungans delar och i Gimån mm. och jag har med åren av engagemang och fiskevårdsarbete inom Haverö FVO förstått att jag inte ska plocka upp småöringarna som man gjorde vid bäckmete när man var liten i de åar vi har med vandringsöring då många av de små går ut i Ljungan för att bli stor och få av de lyckas bli stor för att slutligen komma tillbaka till åarna och leka. Jag har jagar efter stor öring på fluga både i Ljungan och Gimån som jag ocskå fiskat sedan jag var liten. Och en del större öring tar jag hem till mat och helst gravad det är det godaste.
  Jag åker till Namsen Norge varje sommar och får nån lax om jag har tur som jag gärna tar hem till mat.

  Jag åker också till Älvkarleby och lurar nån havsöring på vårkanten då jag numer bor i Gävle, lurar nån av alla som är odlade och utsatta som smolt.
  VAD JAG BLIR FÖRBANNAD ÄR NÄR JAG FÅR FRÅGAN I ÄLVKALREBY MED ALL ODLAD FISK: VARFÖR KÖRDE DU INTE C/R PÅ DEN DÄR DET ÄR JU SÅ DÅLIGT MED HAVSÖRING NU.

  BEGRIPER FOLK INGENTING?
  DET BÄSTA MAN KAN GÖRA ÄR VÄL ATT TA UPP EN ODLAD FISK?

  DET ÄR EN HYSTERI FOLK VET INGENTING,
  Sedan förstår jag också att alla naturliga bestånd har sina begränsningar och tål bara ett visst uttag.

  Därför lägger jag många timmar på fiskevård varje år i form av lekgrusutkörningar, bidragssökningar och möten med länsstyrelsen i Västernorrland,
  Hanterar och sätter ut/tar upp fiskspärrar för vandringskontroll mm.

  Stå på dig Micke man måste nån gång få ta en matfisk.

  Med vänlig hälsning/ Larsa (Lars-Erik Nyström)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Det du skriver .Stå på dig Micke man måste nån gång få ta en matfisk.
  Vem eller vilka har hävdat det motsatta.
  Fattar inte att ni inte går till botten o läser vad det handlar om.
  Om vilda lekande havsöringar
  Kolla igenom senaste tävlingen och bedöm därefter vilken öring som är vild eller odlat.
  Nu är ju hårdare bestämmelser att all fisk skall fenkippas sen åratal tilbaka så den öringen som
  är i i bilden är antingen vild eller odlat bedömmer ni sjäva.
  Annan viktig punkt om ett företag skall utnyttja det fria fiske så
  HOPPAS JAG VERKLIGEN ATT EN DEL AV AVGIFTEN GÅR TILL FISKEVÅRD.
  ANNARS ÄR DET ETT SKAM ATT STARTA ETTT SÅNT JIPPO UTAN ATT GE NÅTT TILLBAKA,
  N kanske har missat Borholms trollings Mater som pågår för fullt och faller
  er i smaken
  och det har ni inget mot att bonka allt .
  Ship o hoj Man overbord

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte satt mig in i allt som tidigare skrivits på diverse forum då jag sällan huserar på sådana
   Jag gjorde bara ett inlägg i debatten om att jag blir lite förvånad och beklämd när folk har synpunkter på att man tar upp en fettfeneklippt havsöring från Älvkarleby.
   Jag tar också upp en och annan vild öring från Ljungan och Gimån till mat, de blir dock någon eller ett par per säsong vissa säsonger ingen.
   Jag respekterar dock alltid gällande fiskeregler och förstår att visa vatten har C/R för att kunna upplåta något fiske alls.

   Men som sagt tycker det är tråkigt när en del som tycks vara dåligt insatt hojtar så fort man tar hem en fisk till mat och då tom. odlad fisk.

   Men jag brinner också för fiskevård och våra öring och laxbestånd precis som jag antar och hoppas att dom flesta fiskare gör.

   Med vänlig hälsning /Larsa

   Radera