torsdag 12 november 2015

laxflugfiske - Instabil personlighetsstörning När min dotter var 16 år gammal sommaren 2006 följde hon med mig och gubbarna på flera veckors laxfiske. Jag har hus i en liten by vid Lögdeälven. Konsum och Ica har tagit ner skylten för längre sedan, och så även skolan, snickeriet, konditoriet, banken, posten. Tågen slutade att stanna redan för 40 år sedan.

Okej - så det ser ut i Västerbottens inland.

Men dottern var med för att vara helt o-uppkopplad och studera japanska.  Ja, varför inte. Visst fiskar hon också. Men nu var det japanska som gällde.

Vi gubbar fiskade lax och gick in i den hårda tiden. Lax i älven, och bilar i rörelse. Vi försökte ha koll på alla. "US" sökte upp alla okända bilar mot trafikregistret på mobilen. "JD" ringde när han såg en mysko bil på väg mot älven. Själv ville jag sätta ut en skyltdocka i laxmundering vid älven med ett svärd genom huvudet. Svåger tyckte vi skulle hämta älgkranier från skelettbacken nedanför Nygård - och sätta på stolpar vid älven. Vi var helt jävla inne i det. Liv och död. Frisk och sjuk. Ingen jävel över bron. Diagnos. Ja, jävlar - total laxmalaria. Total totempåle genom huvudet med totemdjur från den dödes klan avbildade. Vi fiskade sov, åt och sket och hade koll på allt inom vårt laxområde.

Och så står dottern där i köket i morgonrock med tee-muggen och bara gapskrattar. Morgonsolen lyser sköna strålar genom fönstret. Hennes morgonrock är mörkblå med stjärnor på. Hon har pluggat japanska under natten medans vi hållit ställningarna vid älven.

 
- Vad håller ni på med frågade hon? Leker ni röda vita rosen eller?

Vi gubbar sitter där kring köksbordet i illaluktande laxstridsmundering. Vi är helt stumma. Helt plötsligt befinner vi oss längst nedanför en lerig slänt - och hur tar man sig därifrån?

Tappade fotfästen - men helt underbart. En godartad Borderline.
Men det har gått över med åren. Det är lugnare i kroppen. Jag har inte längre något att bevisa. Men visst kan hornen växa ut ibland - man blir ett lax-svin för en stund. Men det är nog bäst att ta en cigg till och låta ungdomarna springa av sig.1 kommentar:

  1. Komplett vansinnigt och skitkul. Snacka om att man känner igen sig. Och det gäller inte bara lax...

    SvaraRadera