fredag 19 februari 2016

Vilsen Lögdelax. FVO helt ... ja i det blå.Glad jag med Lögdelax. Men vilsen sådan
Laxen på bilden är död - så slipper vi prata mer om det - frågan är viktigare. Jag äter inte rött kött och  är aldrig på MC eller de andra. Ej mat som åkt jorden runt.. Jag kan det här med jordens matframställning. har en masterutbildad till hjälp. Jag håller mig till älvens reglerna och gör ett lågt uttag. Men visst - om folk  inte klarar läsa visare mer än de smarta tolkade laxen som död. Oj sätta dit mig- för vad. Moral?- Och hur går vi då vidare? Risken är att vi flugfiske-fjantar går.............

------------------------

Jag har jobbat med fiske sen 1984 för lön.  Även haft andra jobb, viket lär vara känt. Statens egna motorcykelsgäng "Shit dirty af dräggels". Vi fiskade som vi ville. Jag har en mycket kompetent bror som verkligen kan laxfrågan från grunden. 2011 blev jag tillfrågad  av Lögdeälvens FVO om råd och tips. Jag har försökt och jag har varit ödmjuk. Och framfört det vi alla laxfiskare vet.  Jag känner mig lokal. Jag bor stundom många månader i Dalarna, många månader i Västerbotten och sen många månader i Stockholm. (Har fiskerätt i Lögde ).  Jag skulle kunna folkbordskriva mig på vilken som helst av dessa platser för jag har fastigheter. 
 Inom fisket är jag inte helt okänd.
Självklart blev jag stolt av tillfrågan från FVO om att ge råd - till och med ett litet löfte om att kanske dag få medlemskap i styrelsen. Vilket vilket ej blev av  -  vad jag förstått berott på avstånd till mötena. Men jag kan ha haft fel. Jag kan ha blivit lurad. Jag har haft kontakt med FVO, och gett råd råd hur andra älvar gjort. Också haft egna förslag, men fått ytterst få svar. Inget seriöst, varken på telefon – sms, brev, fb, eller e-post. Mest märkliga är via FB. Det här är väl det tydligaste. Stavningen och uttrycket  är styrelsen och skrivaren egen:  
"Begränsningar i fisket är jsg personligen inte då mycket för. Låt folk få fiska som döm vill"
Ja, jag -- Hur det än blir med regler funderar jag att fiska efter egen fantasi som det stod handskrivet tvärs över på en fiske-regelskylt i Idre när jag fiskade där som 16-åring. :  Lokalbefolkningen fiskar efter egen fantasi.
Självklart tänker jag fiska efter laxens bästa välmående. Men ingen har lyssnat på vad jag velat framföra.  Bryter jag mot någon regel så får ju de nya få fiskevärdar försöka sätta dit mig. Lycka till. 4 stycken på minst 30 mil älv. Gemensamt med Lögde och Öre. Regler blir också gemensamma.
Vad trött jag blir. Självklart kommer jag följa alla regler. 
Jag måste bara  ta om det.  Svaren på mina förslag från FVO-styrelsen är:
Begränsningar i fisket är jsg personligen inte då mycket för. "Låt folk få fiska som döm vill"

Det känns oharmoniskt. Man står ju i jag alla fall någonstans under Gunnar Westrin och Håkan Stenlund på kändistrappan i fiskefoto-skrivande-genren. (Eller har gjort i alla fall) -med stor tillgång till fiskepressen. (Förlåt om jag glömt någon).
Varför frågar FVO om råd? Idiot är man som vanligt – men ingen bra idiot på fel sida. Det kan gå knas. Nu bryr jag mig inte. Men känslan från skylten jag läste i Idre som 16-åring ger blodsmak i mun. Kanske jag ska leva upp till mitt ryckte som Ume- och Ö-vik folk gett mig. "Svinet Engström".  Beroende på ditten och datten. Skitsaken.  Laxfiskepsykos vi alla får i juni. De flesta har aldrig träffat mig – men som ni vet. Laxfiskehat är holografiskt.

Jag har gjort mitt och det var fullkomligt lönlöst. 

"Låt folk få fiska som döm vill."

Detta mina herrar och damer kommer bli kul att se. Men så säger FVO-styrelsen i Lögdeälven. 

"Låt folk få fiska som döm vill."

Spännande kommer det att bli.4 kommentarer:

 1. Ja...vad ska man säga. Sverige har fortfarande geografiska fläckar där medeltiden fortfarande råder./ H.Båge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så är det.Men det finns ingen fiskare i styrelsen. Det är mark/fiskerättsägare som bestämmer. De bryr sig bara om skogen och jakten.

   Radera
 2. Ge dem lite tid så vänder nog kon..
  Eller viktigast är väl att de inser värdet av ett fungerande fiske. För många som varit med länge lokalt måste det kännas som både lite av ett hån och ett skämt att det ska komma massa tokiga sörlänningar och finnar och gudvet för älvens skull. Att de dessutom vill bestämma hur fisket ska skötas kan ju inte annat än klia.
  Detta är en riktig gubb-fråga, kanske vore det idé att arbeta med kvinnorna som oftast ser lite ljusare på det framtiden släpade in?
  Jag kanske missade hela poängen. Nåväl.

  Roligt att hitta din blogg, har som läst dig sen jag var liten. Önskar dig ett gott fiskeår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väll hoppas. Men det finns ingen fiskare i styrelsen. Det är mark/fiskerättsägare som bestämmer. De bryr sig bara om skogen och jakten.

   Radera