söndag 17 juli 2016

Bästa prylen i min samlingMin bästa sak. Alla kategorier. Båten. Jag köpte den av Johnny ”JAFFA” Albertsson 2000. Det är en - 98. Bilden nedan från 2001. Båten är en ”Beneteau Ombrine Blue Club Yacht”  årsmodell -98 med en Suzuki DF 70 -97 förserie-motor. Båten är av Lyxmodellen. Där av namnet: "Blue Club Yacht" Lyx är inte bra för fiskare som inte putsar så mycket och inte oljar trädäck så fort vi får tid. Vi fiskar. Men varför gnälla. Bettan uppskattar vissa specialdetaljer.


I nästan nyskick knappt 2 år gammal

Så här ser den ut som nästan helt ny.  I dag är den inte lika blänkande och vacker. Men allt fungerar. Startar varje dag. 15 grader kallt. Även urfuktiga höstdagar. Ett varv på svänghjulet - brum. Även om den stått i månader. Ett växelhus har jag rensat under de ca 18 år jag kört den. Men så klippte jag en grynna i höstmörkt vatten. Då var det spännande att tillta upp motorn för att se vad det kostade. Det blev 18000:- med försäkring.


Den har alltid startat. 10 minus om vintern, fukt ock kylig höst, 30 varmgrader under badsommarn. Aldrig tvekat. Otroligt.

Bra sak, förbaskat bra sak. Som sagt bästa saken. Bara namnet gör en glad: ”Beneteau Ombrine Blue Club Yacht.”

Vad har dessa åren, drygt 18, som jag kört den tagit vägen?Bröderna Kent och Christer Johansson som inte trodde mig att man kan fiska tom en hela aprildag. För att sen få rally under några timmar i mörker-viken. Riktigt mörkt.


Två till mörkeröringar från april


Vindstilla på Öjas sydudde. Ovanligt en vårdag. Landsorts fyr

Jaffa  -  jag är/var mycket  tacksam med priset – evigt tacksam – nja, halvevigt då. Man får inte vara hur jävla inställsam som helst – lagom. Men vilken båt! Kring 1750 fiskedagar. (barnen var små så det blev inte mer tid). Omkring 8 – 14 timmar om dagen. Omkring 17500 timmar av Laxtrolling och havsöringsjakt. Hur många kubik bensin blev det? – och hur många öringar och laxar blev det? Skrämmande få. Och sen alla timmar båten gick som bad och leksak hela sommarloven på Siljan vid Mora. Vilken höjdarbåt att bada ifrån och köpa glass på Morakajen. Sol, glitter och vi trollade humusgäddor och en och annan Siljanssöring - lastade med badsaker av alla de slag. Krokodiler, sköldpaddor och åk-gummiringar att dra ungarna i.Peter Degerfeldt och jag hade några fina flugfiskedagar, där vi transporterade oss med båt mellan grundfladerna för vadfiske. Båda vår och höst. Han fick alltid fisk.


Flugfiske efter öring på grundfladerna man inte når med annat än båt - längt ute i skärgården.

Nu är den ”lite” skabbig.
Men jag säger: - Från rodret/ratten är allt fint. Allt ser bra ut. Och i min hjärna är det vackert. Motorn låter utmärkt – som ny. Lagom servad av mig själv. Jag har bra motoröra och kan höra flera timmar – dagar innan nått är på gång - då andra hör inget konstigt.


Landsorts fyr på Öja


trollingsällskap vid ensamtrolling. Ipad med SR P1 och kartplotter/ekolod och WHF,enBrorsan och min Slangholmsdag

På den tiden då havsöringarna höll denna storlek och kondition var det värt allt oändliga arbete. Rekord var nog 8 dagar x minst 10 timmar en april utan hugg. Nu är öringarna mindre och färre. I alla fall för mig, Att köra så i dag för att få en på 1.8 kg - känns inte så kul. Eller så är det åldern. (obs - ingen vidvinkelhållning med långa armar av fisken. Hållen nära kroppen.)Ingen våg. Över 6kg i alla fall.
Bra motoröra har jag själv inte utnämnt mig att ha. De annat bättre kunnigt folk gjort. Stolt över det. Jag hör bara vad jag hör. Mysigt att förutse ett Armageddon-haveri, många, många timmar innan det händer. Totala motorras. Trotts mina varningar.Nog med skryt om öron. Alla Engströmare, flera hundra i min släkt har utstående öron – kan det vara det, som gör det? Bilden. Bettan och jag tävlar i Öring Bonanzzan. April, skärgården vindstilla. Molnfritt. Varmt. Kyckling, potatissallad inte långt från rörgrund.

Någon mer som lyckas köpa en supergrej under sitt liv?4 kommentarer:

 1. Som vanligt Mikael mycket trevlig läsning.

  SvaraRadera
 2. Som vanligt Mikael mycket trevlig läsning.

  SvaraRadera
 3. Båten verkar praktisk, min yamarin 470 funkar till lite bonntrolling och spinnfiske men walkaround verkar inte så dumt.
  Får man plats å sova en stund neri?

  SvaraRadera
 4. Båten verkar praktisk, min yamarin 470 funkar till lite bonntrolling och spinnfiske men walkaround verkar inte så dumt.
  Får man plats å sova en stund neri?

  SvaraRadera