tisdag 30 augusti 2016

Gröbban




20 år efter att jag skrev ”Börting, bad och Charlies bar” Ett fiskeäventyr i AC- Län, som trycktes i tidningen Fiske för alla - börjar jag nu åter fånga en och annan börting igen. (Mystiskt jag trodde jag tappat mina H-örings skills. Allt för mycket laxfiske kan göra det). Förr var natthavsöring med fluga i älv mitt huvudfiske.

Ja, så hamnade jag en dag i Västerbotten. Bästa börtingfisket hade jag just vid detta första besök. Jag tänkte fiska efter Zankl,s metod. (finns här på bloggen någonstans). Tipsen vi fått lokalt i AC-län, var stora röda flugor mitt i solskenet. Kanske de skojade med Stockholmarna, eller …..? Jag hittade en lite gröbba och inväntade en mörk varm och regnig natt. Där skulle det hända – jag kände det. Ingen tvekan. Bara som sagt att invänta just den där natten.

Och den natten kom. Jag tappade först en 4 kg. Kort stund senare drillade jag åter i mörkret. Nu ännu större, 5-6 kg. Brorsan tappade den ur famnen i mörkret.

PLUMS.

Det fanns ingen strand. Bara kolmörker och storstenig botten, med tät överhäng av grova träd. Plötsligt ramlade jag i och låg flytande på ryggen och såg hur jag med min fluga kunde böja en gren uppe i ett träd.

Medan jag sakta flöt nerströms sprang brorsan runt ute i vattnet:

- Är den kvar? Är den kvar? Är den kvar?

Jag tappade en till stor och fick sen äntligen en på 2 kg. (Knappt börting). När jag bar upp fisken med ett pansargrepp fick jag en grov pinne i ögat så allt mörkerseende försvann på det ögat. Men jag var så lycklig. Vilken älv och bäst av allt. Reportaget var hemma.

- Vad heter den här gröbban, frågade jag Mats Anders

Han svarade:

- Här finns så mycket som är namnlöst.

Och så var han tyst en stund. Vi var alla tysta. Natten var tyst. Bara skval och brus från älven. Så sa Mats:

- Så här mycket har nog aldrig börting-hänt på denna plats på så kort tid. Det var en fin uppvisning, mycket fin uppvisning. Lite annorlunda. Men söder ut kanske man gö........

- Zanklfiske, avbröt jag, Om man bortser från vissa detaljer.

Mats föreslog att vi skulle döpa gröbban till Engströms Gröbban.

Nej, för oss bröder var något namn inte aktuellt. Det var inte vår älv, vi var besökare. Och den där grova pinnen jag fick i ögat var älvens tillvägagångssätt att säga:

- Här ska ni fan inte komma och tro nått. Komma och komma. Stök och bråk. Nej, ni kan åka till nån jävla Norsk älv och var snygga vid poolen i stället.

Ordet gröbba var nytt för mig – rejält och grovt som barkbröd, och långt från det fjolliga ordet pool. Redan från första stund vid AC-älven visste jag att här skulle jag komma att trivas. Jag visste det från jag hört ordet gröbba. Det här var på riktigt. Här fjollade man inte ”Snygg vid poolen” Och sen med after fiske dofta gott parfym under armarna efter duschen. Här var vi gäster och de körde säkert Myggan som after-fiske lukta gott - eller Djungelolja under armarna. Men troligen den riktiga gamla äkta varan i bruna flaskor som spetsats med DDT. Vi hade faktiskt en hel trälåda med DDT-Djungoljeflaskor packade i träull, som vi ungar snott i en lada. Vi bäckmetande vid mygghelvetets port. Myggens helt egna Dantes infernoringar. DDT-Djungeloljan fungerade mycket bra. Dante kunde dra.

Pappa tog ifrån oss lådan:

- Varför? sa morfar. Ge dom lådan tillbaka..

Morfar hade hela livet som jobbat som rallare och flottare.

- De där gamla bruna flaskorna är de enda som fungerar. De ny, glasklara flaskorna är det bara matolja i.
……………………………

(Sant= Tipsen om: after-fiske- lukt parfym och hur man klär sig snyggt vid poolen, fanns att läsa i tidningen Allt om Flugfiskedirekt hade jag läst klart den tidningen för alltid.)

Och

Tyvärr har Charlies bar brunnit för många år sedan och finns inte mera.  Men AC-läns Börtingarna är kvar.

…………………………………………………


Viktig ord att plugga innan avfärd. För din AC-resan:

Börting = de grövre öringarna i AC län

Badargröbba = gröbba djup nog att bada i.

Börtingröbba. = där man får börting

Laxgröbba = där man får stora brungrå stövelknäcktar under börtingtid.

Fyllegröbba. = där blyfiskare och flugfiskare slåss till en helt fiskeOintresserad kommunalanställd fiskevärd kommer och säger att nu ska ni vara snälla. För alla måste få fiska på sitt sätt. Ni ska fiska och det ska vara en kul hobby.

Lyckogröbba = den är min. Se upp för taggtråd där du vadar. Spanska ryttare på vägen och falska tillsynsmän som kör iväg dig för Länsstyrelsen håller på med laxforskning.

Hjälmgröbba = arg-lokal-gubbegröbba som motfiskar med blygjutna orangemålade wobblers med minst 4st trekrok storlek 5/0 på krokarna.

…………………….

Gröbba - vetenskap

Ordet förekommer i Hörneås talade kulturarv. Med ordet menas en sänka i älven. I en sådan gröbba kunde man tvätta kläder eller bada och fiska. Man kan får för sig att ordet ”gröbba” är av känd gammal-dialekt. Med sökning i ”Svenska dialektlexikon och i ordbok öfver svenska allmogespråket , finns inget  som ger svar på frågan om ”gröbba”. Däremot finner man följande från ur-gammal svensk text:

Grebba, grädda eller gröbba. Det är ord för piga, ”Nu vill hon inte tjena som grebba längre, hon vill va tös”.

Känslan för att ”gröbba” har sitt ursprung i ordet ”grop” är självklar för mig med flera knäckta och sneda bilfäljar. Dubbelpunka, enkelpunka samt totaltömda stötdämpare. En gång alla fyra dämpare samtidigt.