onsdag 15 februari 2017

Så länge skutan kan gåBåtfixardag med Kent Johansson. Mycket som ska återställas efter drygt 2 år i sjön på grund av att ägaren legat lite MG-sjuk av och till. Och bara klarade sommarens korta laxfiske i Lögde med familjen. Men jag har haft sjukdomen i 37 år så man vänjer sig. Bra år, dåliga år. Och båten har fått renoveras förr vid liknande händelser.
Men det är en tålig fransk båt byggd för Biscayabukten.

Kent slipar trädetaljer i storslipen. Jag håller mig i bakgrunden.
Kent slipar ännu mer trädetaljer i storslipen. Jag håller mig ännu längre i bakgrunden. Teleobjektiv fram.Det är en tålig fransk båt byggd för Biscayabukten. Aldrig polerad. Lite flammig, men en polering på 20 år - kommer ge underverk. Dekalbyte dras just nu i långbänk. Tidningen finns  inte. Kanske det blir Atomragnar i rött och lite mjukare bokstäver. Får ta det med någon formkunnig.
Härlig varm februaridag. Kanske det ändå kommer bättre tider.
Vårväder och rostlösande olja. Underbar doft combo.
Nya radion fungerar.
Nya pumphuset till nya hydraul styrningen gav lite mer utskjutande ratt. Men inget som stör. Ska fixa styrknopp till ratten.
Bra Biltema handskar och mer virke som ska bytas. Blir något tåligare, hållbarare träslag nu.


Jag är med på bild. Fixa båt med bästa vännen. 15 feb med 10 plus, vindstilla och soligt. Det här båtfixande och laxfiske i älv är livet.

Min nya hydraul styrning. Tyvärr tar gamla motorlåset i vid full tilt på ett mindre roligt vis. Ska byta lås
Lite snyggare hos Kölsvinet, sen Robban fixade ny Vattenavskiljare med filter.Min tankslang var från fabrik så dum att den gick ner så lågt i kölsvinet att det blev ”vattenlås” som på spoltoa”  Gick ej att tanka i Dalarömacken utan att två satt på för-räcket. Jag kapade, kortade och spände upp tankröret och allt blev bra.
Det kommer bli så fint. Drömmer om en ny comboplotter 12 tum. Med radar. Jag har flera gånger hållit på att köra på fulla båtförare på Mysingen och vid Gålö mitt i novembernatten - utan att de ens haft en ficklampa. Ren tur att jag ”kände” nått och drog ner. Plottercombo kostar bara runt 40.000:-  Min ”nya” Lowrance från 2002 …10,3 tum fungerar fortfarande bra. Lite slö. Har aldrig krånglat (inget tiggarmygel om bätre) . Jag har kartor över hela norden från Danmark, Ishavet, Lettland o.s.v. Men man får leta karta själv på plats. Bara mystiska nummer. Blir galen, eller så ska jag läsa manualen nu 14 år senare.
 


Härlig doft, men god ordning. Dubbla ankare med långa linor vid kris. Ska köpa nya raket och ett drivankare.

Bryta fungerar alltid. Allt hänger på längden


Kent demonterar det som ska bytas. Märkliga genomföringar av förste ägaren för Bigg Jon- riggar.

Ska ha manuella riggar på. Mindre krångel, mer träning.


Oj – denna bild skulle inte vara med. Så här får det inte se ut. Men jag såg faktiskt värre i Marinen. Här ska bli som ett dockskåp när jag är klar.Varför håller inte dessa saker. De är gjorda för sjön – vattnensaker som Soran skulle sagt.
Gammalt virke ska bytas. Det som räddas kan ska räddas. Trä i en arbetsbåt är inget bra. Men jag tillhör inte den löntagargrupp som väljer själv. Man får ta vad som kommer förbi. Men en fantastisk fiskebåt till både h-öring spin, gäddjerk, gös och laxtrolling. Kompromisser som alla båtar. 5 stycken båtar behöver man har jag räknat ut, Två har jag nu. Men en 1000 trailer står tom. Kollar blocket ibland.


I nattljus. Hem och försöka sova lite. En fiskeartikel ska levereras om jag nu har några redaktörer kvar efter att en ”stalker” säger sig har haft kontakt med alla mina redaktörer och förklarat att jag är sjuk i huvudet. Att nått hänt. Galen. Jag hoppas detta går över av sig själv. Ja skit i det. Nu ska vi somna till båttillbehörskattalogen ”Båt Accenten.” ÅÅååhh. SNÄLLA gösjonas visa mig en 12 tummare på bårmässan med extra allt. Jag har mammas guld kvar som vandrat ut och in på pantbanken så brorsan och jag kunde fiska.

 Mikael Engström 2017- 02 16
2 kommentarer:

  1. Som vanligt lika roligt att följa dig på bloggen Mikael

    SvaraRadera
  2. Jag måste bara säga att under alla år som jag läste Fiske För Alla så är det dina artiklar som har stannat kvar i minnet. När man läser en fiskeartikel från valfri tidning idag så är det samma ord och uttryck, samma gamla "jag gjorde mothugg och kände en bastant tyngd". Jag menar att fiske är väldigt svårt att beskriva, hur hippt och inne det än må vara nuförtiden och hur många unga utövare det finns med egna bloggar och som medverkar i fiskepress finns det ingen som kan beskriva själva känslan i fisket som du. Jag älskar dina artiklar om solotrolling efter lax även fast jag knappt utövar det själv. Det finns helt klart plats för en fiske romantiker! /Andreas sedin

    SvaraRadera