lördag 24 juni 2017

Jag hade inte dragit min sista lax 

Jag kom upp till laxhuset och har fått några laxar och tappat en knippe. Jag dödade dem - lika läskigt som med båtflyktingarna. Älven går fin. Fisket har varit trögt. Det var galet med folk efter att vi haft tre bra år. Alla verkar fått laxkoma kring den 14 juni och i stort försvann. Vart? Vad ska man liksom annars hålla på med – med ett utan lax. Jag fiskar lite och skriver på en artikel till FiN. Skjuter lite med mina luftgevär som har helt laglig joule – i Afrika. Blir kvar här tills jag skrivit 4 artiklar och tagit några laxar till. Har väll hållit mig lugn i år. Några konflikter med folk som inte vet hur detta fisket går till. Jag har blivit anklagad att fiska så jag i princip är en ryck och felkroksfiskare. Detta med F S/1 S/2 och flyt S/3 med plasttub. Ja, ja. Jag glömmer inget.
Bettan har inte fått något. Men jag har haft några hjälpsamma kamrater här innan hon kom, Magnus Hammarström som fiskar med spikraka 50m kast och Peter Gustavson som tyvärr får fler fiskar än jag  – annars hade det inte gått. De har diskat och fixat och sett till att jag inte glömt ta livsviktig medicin. Bägge fick lax. Den ena 4 st och en blank på drygt 9 kilo. Stort tack pojkar. Synd att det var segår. Träffat mycket trevligt folk vid älven. Utom en då. Jag har nu cirka 160 veckor vid de övre sträckorna. Kul när någon kommer och säger att jag har minsann fiskat här i 20 år och kan allt. En vecka per år. Jo, jo – det är bara att lyssna på oraklet.
Jag ska inte vara skrytsam. Är en ganska bra fiskare, men dålig kastare i år med alla medicin har motoriken varit usel. Och en dag ramlade jag i tre gånger. Och knäna är blåslagna. Jag har varit tvungen att förklara att jag är inte full…bara vid liv. Jag van midsommar-panget med 10,10,10,9,9,8,8,7. Magasinet tar bara åtta skott. Första gången Bettan förlorar. Men jag hade skjutit in rödpunktsiktena under timmar den dagen och var uppvärmd. Sen tog vi den jättelagliga bössan och sköt sönder Ingos ank-pricks-skytte – Stiga pryl.
Klockan är nu 02:38 om en timme ska ner till älven. Hoppas jag hittar ett par av alla 12 vadare som inte läcker. De verkar fått nått virus allihop. Får slänga in en bunt i bilen. Orkar inte limma mer. Ska köpa nya på mässan nästa år – men vilka. Gudeline Alta med stövel som den trevliga Tony Ulin har verkar bra. Slippa och sitta och snöra. Tågen går förbi. Kaffet smakar bra. Har lovat Henrik Båge att ta en lax på hans Lyx-Engströmare han skickade mig i vintreas. Det går inte. Jag har aldrig fått fisk på andras flugor bara mina fulflugor. Men Båge, om du läser det här så har jag tappat en. Men jag kämpar med dem. Jag ska göra en artikel om mina 90 sekunders flugor. Tror det går att komma ner till 30 sek. Vi får se i artikeln. Troligen ett material för FiN. De behöver mer fulflugor i materialet. Och att flugan har liten betydelse. Att vara rätt och ha känslan är allt. Inget ont Båge. Jag jobbar på det.


Laxhälsningar ME
11 kommentarer:

 1. Fan, du verkar ha det jävligt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du ser detta lägg en epost i lådan. har ej dig i webbmailen.

   Radera
 2. Jo, men jag jobbar på det. Den ärvda ångesten är svår att hålla på en armlängds avstånd. Mitt barnasinne, ej barnslighet, hjälper mig. Drömmer nu om ett luftgevär på 100+ joule.

  SvaraRadera
 3. Tack för dina inlägg! Älskade bl.a. inlägget med din Laxfiskedagbok. Försökte skrattande läsa den högt för frun för att hon skulle förstå det här med fiske kan vara lite trögt men underbart.
  Har nu för första gången varit och fiskat i Lögdeälven och även om jag inte fick någon lax eller öring så kändes det lovande. Massa småfisk (harr+öring) som vakade vi grusbäddarna och något större under den sneställda björken. Och sen var det något riktigt stort som var upp alldeles bredvid!!
  Så jag förstår din frälsning för älven den gav absolut mersmak.
  PerN

  SvaraRadera
 4. Hahaha! Det är alltså sant det där man säger om gamla hundar osv. Känns ändå bra att du har tappat en firre på en ev de mina. Men. Skulle du använda dem mer, Skulle du få mer fisk. Ha! Vad säger du nu då? Hade det bra mäster min. /Båge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej – jag har kört hårt med dina flugor. De äe slut efter 46 dagar. Problemet i år är att det inte äe mycket lax i älven. Eftersom alla akademiker och vise fiskerikonsulenter i Västernorrland och västerbotten visste det gav de dispens för laxfällor från kring 19 juni till 13 juni. Detta medans andra på Länsstyrelserna jobbar med tung fiskevård för laxen. Alltså kollegerna på L-styrelserna jobbar kontraproduktivt och idiotiskt. Nu komma yrkesfiskarnas fällor ligga i länge för att få kvoten vilket inne bär att frifräsarna med enskilt vatten och yrkesredskap får köra utan att rapportera tills yrkesfisket får ta upp. Flugorna: kan vi göra om det nästa år. ”laxfugpsyklogi” Mina fulflugor är dovare i färgen med skitigare orange. Och mer svart än dina lyx

   Radera
  2. Jag har ej din epost. Har du någon skrot adress du törs lägga här.

   Radera
  3. Eller epposta mig arkiv.x@comhem.se

   Radera
 5. Märkligt hur vissa försvann ner i underjorden eller bara poff var borta då man blev sktidålig och sanslöst förvirrad och knäpp av behandling. Det är bara att glömma mig fortsättningsvis. Trist efter alla år. Tack och hej.

  SvaraRadera
 6. Hoppas ingen stör sig på White Trash början. men det är kul med luftvapen. Speciellt om man får lite fart på dem.

  SvaraRadera