fredag 7 juli 2017

Ett brev

Brev Thomas Johansson och Östersjölaxälvar i samverkanJag tyckte vårt prat var intressant men det tog stopp eller?. Kanske mitt fel och mitt tyckande som i mångt går lite snett mot vad de vissa andra tycker. Eller så har du pratat med viss eller vissa tjänstemän eller folk ur deras krets. Jag är dum och elak helt enkelt. Inte haft samma hård syn på framtida förvaltning utan mer folklig. Helt klart är jag utfryst av en stor krets av folk som inte förstått att detta inte är British Columbia eller Nya Zeeland.  Jag har i sommar fått tre 5 kilos blanka laxar  - efter att de startat om hjärtat på mig 4 gånger under vintern/våren. Tonvis med mediciner som gav mig psykos och gjorde att jag gick vild på nätet med min Thompson.

Det första hjärt-teamet gav upp efter tre gånger. Men det kom in ett nytt som tyckte det skulle vara spännande med att testa en ny medicin att äta en månad innan smällen. Och sen att jag var intressant för jag har en ovanlig muskelsjukdom. De lyckades.  Själv var jag övertygad och hade försonats med ödet. Men plötsligt kunde jag dra till laxhuset med en vän till hjälp redan nåra veckor efter uppstigningen från sjuksängen drillade jag lax. Mina liva viktigaste fiskar (kanske fick några få fiskar efter att inte dött av muskelsjukdomen  1990 som kan mäta sig i viktighet). En har vi ätit upp här i Norrfors  jag och Bettan. De andra två ska rökas i Nynäshamn. Om jag fått en fjärde hade den säkert fått gått tillbaka om omständigheterna varit gynnsamma.I våras berättade jag för en tjänsteman att snart kan vi fiska, snart kan jag bära hem en  blank hanne på 7,2 och vissa för frun och grava till midsommar. Vi var vänner då. Men så säger karln att det varit bättre om den nått lekområdet. Oj. Hej och hå. Här kom smällen. Jag blev galen.

Så här ser verkligheten ut i den vackra C&R världen.

En ung 28 åring C&R fiskare kör hårt vidare efter att det luktar lax om hans händer och en yr lax vinglar åter fri och snurrar trött i strömmen. Är det laxrally kan han drilla fem eller mer på ett dygn. En gälbåge där och en här. En felkrokning i ögat där. En slutkörd som dör där. En för högt lyft fisk där som får skador inombords efter att vara en tyngdlös varelse. Slemhinnor och fjäll som lossnar.


Jag tar hem många  av mina laxar. (vilket inte blir så många) Ett sunt uttag. Laxen är här nu. Vår sportfiske lax. Ska vi jävlas om sånt här. Älvar som inte tål ett uttag, tål inte hellre en C&R behandling av lax. Hardcore grabbarna i Västerbotten kan vissa år plaska runt med 20-30 laxar. Jag har sett det, jag har hört det. Jag har får skrytet i örat. Tävling.

Jag har fått stå till svars att jag tar hem 3-6 laxar. Men jag slutar att fiska när jag och gubbar som jag fått sin lax. Kanske jag inte fiskar på någon dag. Hardcore tävlar och drillar och jag har sett hur fiskarna behandlas. Med 160 veckor vid Lögde vet man hur den vackra C&R ser ut på riktigt. Jag kör C&R på fisk men helts att vi är två då och kan ha den under vatten hela tiden. Därför har jag köpt två undervattenskameror för att få fina bilder till tidningarna. Dagens C&R i Lögde liknar många gånger porr. På ett igen. På ett igen. På ett igen – sjukt. En ny lax att sända runt i telefon till hela landet.


Du Thomas och ett stort gäng har gjort ett bra jobb. Men  den vackra ytan kan på vissa platser vara mindre vacker. Jag har sett för mycket ful C&R och även av folk som är upphöjda i den laxfiskehimlen för sunt C&R och no kill världen.

Så nu till restaureringen i huvudfåran i Lögde och senare Öre. Arbetet i bäckarna berör ju inte vårt praktiska utövande med att kasta och vad och så:

Så mycket skit jag fått ta och hot, så krockar det lite med er fina hemsida. Vi har ett problem – men vem ska ta tag i det. Det som sker nu är ren naturvård för typ C&R-fiske. Vackert. Men nu byggs många sportfiskeplatser bort för biotopvården. Jag har jobbat hårt för att sportfisket  och laxen som kapital för glesbygden ska få plats i tänkandet. Det går inte att bedriva turistfiske på yngel och smolt. Men jag får fan där också. Är bara besvärlig lekman. Men nu vet återställarna ur det bör se ut för att passa även sportfiskare. Inte bara utter, musslor, fåglar, yngel och vackerheten. Vi behöver pooler. De vet de nu. För sju år sedan visste de inte det. Glesbygdstänket, turismen och sportfisket fanns inte med i planen. De har fått hundra miljoner att använda till 2021 sen stängs fönstret  och inte en sten får flyttas och inte  en krona kommer läggas till. Nu får de ta till vägbyggare. Värt land är för litet. Länsstyrelsen har fått för mycket pengar för fort. De skulle behöva 10 år till. Jobba på det om ni kan.


Ja, ja. Det blir säkert bra. Men så vackert som på er hemsida är det inte. Nu ska jag skriva klart en artikel till FiN. Jag har mammas gamla soffa på övervåningen  i huset här i Norrfors. Om det är soffan eller just platsen på den exakta metern som gör det rent magiskt att skriva där. Otaliga artiklar och många böcker har skrivits där.  Hoppas allt går bra med laxen och föreningen. Lägger även detta brev på Bloggen.


Hälsningar


Mikael EngströmInga kommentarer:

Skicka en kommentar