lördag 1 juli 2017

På väg till gäddån

Första Gången jag mötte ett kalhygge var en traumisk upplevelse. Som att plötsligt komma rakt in i atombombs drabbat område. Jag kring 13 år och var på väg till gäddån med min stora fiskekorg med rutigt tyg – som jag köpt på PUB,s sporthörna. Jag blev till en saltstod.


 Enola Gay är ett exemplar av flygplanstypen B-29 Superfortress. Det tillhörde US Army Air Forces (USAAF) och fällde den 6 augusti 1945 den första atombomben som användes i krig - "Little Boy. Överste Paul Tibbets, som normalt var chef för 509th Composite Group, valde att flyga uppdraget själv. Alltså valde han ett flygplan från sin grupp och döpte det efter sin mor Enola Gay.

Little Boy var av typen uran som släpptes över Hiroshima den 6 augusti 1945 klockan 08:15. Little Boy var konstruerad enligt "kanonmodellen", vilket innebar att en ring av uran sköts iväg mot en urancylinder, varvid man erhöll en kritisk massa.
Tekniskt sett kan Little Boy ses som en enklare konstruktion än Fat Man, den bomb som senare fälldes över Nagasaki tre dagar senare med kodnamnet "Fat Man" över staden Nagasaki på ön Kyushu.

Där stod jag med min Cardilnal 44 och Abus första UL-spö som jag ej minns namnet på och knappast skulle kallas ul i dag.
Jag skulle till min favoritböj i ån där det alltid stod många strömgäddor. Nu låg åns böj i epicentrum av en ohygglig händelse. Jag återvände aldrig.

Stigen som hade gått genom hemlig trollskog hade blivit till något obegripligt. Bromsarna bet mig. Hettan ar olidlig. Jag fick mig en lärdom hur välfärden byggs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar