fredag 30 september 2022

Laxdagboken 2022

Dag 1 Flugrullarna

Jag är framme vid mitt laxhus i Västerbotten. Det är den 20 maj och det ligger snö kvar på baksidan. Låser upp och och öppnar dörren. Hela den unkna vintern slår emot mig. En fuktig, livlös doft. Och..Va. Har det varit inbrott? Ofantlig röra och stekpannan ligger mitt på golvet. Varför? Disken, prylar, böcker tidningar. Det finns inga inbrytningsmärken. Jag var här i tre månader förra året. Måste ha rymt. Eller är det så här det ser ut i mitt huvud. Visst, så här ser det ut varje år. Om några timmar har jag vant mig. Som om jag aldrig lämnat huset. Men var är min stora väska med flugrullar. Jag var säker på att den låg här. För i Farsta och huset i Mora fanns den inte – och så inte här. Har jag glömt den på någon parkering? Har någon snott den medan jag sprungit med packning? Det rinner som isvatten längs ryggraden, blir illamående. Ångest. Det är alla mina rullar. Livets rullar. Jag letar och letar. Försöker tänka - men det är som tågkrock i huvudet. Jag ser på frysboxen som står med öppen lucka. Jag får en känsla varje gång jag går förbi boxen i letandet. Tittar ner på den tomma botten. I hörnet ligger en död liten mus. Det är nått med frysen. Jag lägger mig på kökssoffan. Det handlar om rullar och linor för långt över 50 tusen. De flesta går knappt att få tag på. Förtvivlan. Barnslig förtvivlan. Rullarna är mitt liv. Jag ser på frysen…och kommer på det. Frysen i Morahuset. Jag tror jag ställde ner lådan där när jag drog till Farsta i våras så ingen skulle sno den vid inbrott. Ett snabbt samtal till min vän Janne i Mora. Han åker och kollar. Jo, rullådan står där. Jag kliver i bilen och kör fram och tillbaka. Hundra mil. Ibland är man för smart för sig själv.

En otäck laxkänsla finns i kroppen. Jag kom direkt snett in i det här. Skitåret kanske kommer. Folk kommer drilla framför mig. Bakom. Vid sidan om, under och ovanför. Tomma dagar och unga Newbie,s kommer rundfiska mig och skratta ut gubben. Nyss var livet tvärtom. Vad hände?


Dag 2 Mina flugor

Vaknar mitt i natten. Städar och vädrar huset. Binder tre enkla flugor för dagen. Jag binder bara i laxhuset. Binder bara för dagen. Mina snabba fulflugor. De fungerar och tar under två minuter att göra. Tänkte någon gång skriva en artikel om laxflugans totala obetydelse. Men det skulle bli en kort artikel och såra många duktiga konstnärer. Okej, jag är bara lat. Men jag skulle aldrig fiska med någon annans flugor. Mina flugor ute i älven är jag. I sinnet med min inre syn följer jag flugan. Blir flugan. Se laxen när den stiger och tar, eller bara blänger. Jag är flugan. Svårt att förklara och bör nog inte förklaras. Så är det bara. Det är två storlekar av svart-brun-oranga flugor. Antingen bunden på orange plasttub eller liten koppartub. Inget hackel eller nått annat pyssel än vingen. Det går faktiskt bra att fiska enbart med den orangea plasttuben. Det låter tråkigt. Men jag älskar mina flugor. Fast jag visar dem inte för någon. I jämförelse med alla ungdomars flugaskar vid älven så är mina döda. Men det är att tro fel. Mina flugor är magiska. Har ett liv och syfte.


Dag 3 Tranorna kommer.

Vid älven. Inga löv på träden. Snö i svackorna. Jo, jag är förtidig. Här uppe finns ännu ingen lax. Men jag vill vara först. Ensam och först innan galenskapen drar igång. Några få dagar av gammeldags harmoni. Som förr. En trana flyget tätt över mig. Att få gå först på stranden. Göra de första spåren i sanden. Jag har fem ograverade veckor framför mig. Något kommer klart att hända. Men vad? Efter snart 45 år med laxspöt så har det varje år hänt något nytt - otänkt. Jag älskar kortvatten. Det är ruffigt. Finlaxfiske på dyra privata sträckor ger mig ångest. Det ska vara tillgängligt. Det jag lärt mig genom åren kan ingen ta ifrån mig. Jo, jag har fiskat privatvatten. Trevlig stugsocialism. Men så kommer en laxhallick en dag och bjuder det dubbla och tar dit poolhoror som inte kan fiska. Och allt du lärt dig ligger på tippen med ditt hjärta. Jag är inte social. Laxfiske är något annat. Billiga kortvatten kräver mycket annat. Fem bilar på parkeringen får inte rubba dig. Det kräver knep. Du måste lära dig bilarna. Om det är jobbigt folk, eller turister, eller galningar. Vilka tider fiskar de? När är de fulla. Vilka trivs du att köfiska med. Vilka är ryckfiskegangsters med 60 grams torskdrag och säljer lax för 100 kronor kilot till restauranger i Umeå. Det finns några hemliga tider på dygnet då parkeringarna är tomma. Fortfarande har jag små ställen vid älven jag inte pratar om. Jag gillar kortvatten för det är svårt. Sällan tur. Jag gillar det för att träffa andra knepiga djävlar. Jag gillar det för att störa fulfiskare. Men min fru vill inte att jag ska söka problem. Va? Sån är inte jag. Och vilka problem? Jag slutar här. Det får bli till Ockulta laxfiskedagboken. Inferno.

En till trana flyger över älven.


Dag 4 Burkskinka

Alltså - vägen till älven och vägen från älven, det är två olika världar. Till älven, då tror man ju på någonting. Då finns ett liv., Från älven… Då tror man inte på någonting. Då är det bara en massa myror på stigen. Och man är hungrig. Burkskinka. Ja… Eller burkskinka.


Dag 5 Bara myror på stigen hem

Laxfiske. Att vara beredd - det händer sällan. Ett kast ett steg. Dagar och tankar långt bort i inget. Det är faktiskt tomt i huvudet på mig när jag fiskar. Nått ljusblått. Ett steg ett kast. Jag kan inte tänka på texter jag ska skriva, bokidéer. Nej, inte planera något. Inte närvarande. Tomt. Fri. Det drar? Nu är det något som försöker sno min fluga. Varför då?  Va... Ska det vara så här. Sekunder...ja. Hjälp. Jag har en. Varför då? Och en kolossal tågurspårning i hjärnan. Men inte idag. Fiskepasset avslutade sig själv. Jag ramlar i den höga älven. Glider ut i djupet. Tar några simtag och så är det färdigfiskat för i dag. Bara myror på stigen hem. Burkskinka.


Dag 6 Den yra älgkalven

Jag vaknar halv fyra på morgonen och har känslan. Alltså "känslan". Den var vanligare när jag var yngre eller ung och inte lika tjock och seg. Känslan att nu. NU. Det är bara sekunder kvar. Ingen frukost. Ingen hygienrutin. Ha. Bara snus. I vadarna, på med jackan. Är det ljuset, är det doften? Är det… Vad fan är det? Det är bara NU. 300 hk vrålar mot älven. Stenhård hjulupphängning. Jag ska sex kilometer nerströms. Och det går fort. Jag borde varit där nu. Som om det är någon magisk portal eller Strargate som stänger när som helst. 170 mot böjen. Jävla sega dieselhästar. Den svarta bilen var bättre. 300 bensinhästar. Den var uppe i 200 hundra just här. Men den satte jag i diket på väg till en gröbba. Nyplogad grusväg och slarv. Mätaren segar upp till 180* (red anteckning se * i slutet). Och där är den urgamla, oskyltade viltövergången som bara lokalbefolkningen känner till. Jag har koll, släpper gasen. Bromsberedskap och god moral. Viltövergången är lurig. Där kan passera räv, björn, harar, hjort, tomtar, troll, vittror. Ååhh. Jävlar…Bromsen i botten. En älgkalv hoppar över diket. Den tvärvänder och blir stående vid dikeskanten. Ser i backspegeln att den blänger efter mig med vinklade öron.

Ingen bil parkerad vid älven. Inga andra spår i sanden mer än mina. Jag ser över älven. Virvlar. Himlen i strömmen. Det är tyst. Älven rinner tung, hög och tyst. Jag lugnar ner mig. Lägger in en till snus bredvid den andra. Läppen full. Kollar tafsen, krok, skarvar. Det kommer bli första varvet med min Loop 4,a jag fått av Magnus Hammaström. Linan är en flyt, S1/S2 och så plattub. Tyngre behövs inte på hög försommarälv och ostörda, orepade laxar. Tre kast, sen skakar det lite lite lätt i linan och det blir stopp. Den sitter. Tynger sig neråt. Fisken har ännu inte begripit något. Jag blir helt stel. Årets första lax är som livets första lax. Kommer den upp kan man bara glida hela sommaren. Och blank nystigen majlax. Det har blivit märkvärdigt. Nått att skryta med. Nej. Jag är bara glad, skräckslaget glad.

Drillar lugnt och försiktigt. Vill inte skrämma fisken. Laxen går en rusning uppströms och hoppar. Stålblank och violett över sidolinjen. Kanske 6 kilo. Rullen väser så härligt. Det här måste gå bra. Jag kommer bli helt tom om den släpper. Tappa livslusten. Men den kommer med lätt. Stranden är brant. Jag får upp den till hälften. Den krumbuktar och lägger sig. Med spänt spö går jag ner och skjuter upp den. Den är mycket bredare än jag trott. Mycket längre. Det är en helt nystigen tioplussare. Röklaxen till jul. Första varje år behåller jag, och några till. Länge tittar jag på fisken. Men så vaknar jag. Lyssnar efter bilar. Ser mig om. Snabbt åker den in i lådan i bakluckan och jag kör hem. Åker hem. Älgkalven står kvar i diket. Han ser efter mig.

Hemma hänger jag laxen i björken. Jag måste ha en bild. Ställer kameran i bakluckan på bilen med självutlösare. Sätter mig på trappen. Petar naglarna med kniven. Det blev inget skitår det här året heller. Det är tyst. Det är tomt. Ett tåg drar genom byn. Någon timmerbil. De läskiga spöbilarna har ännu inte börja fara ute på vägen. Sitter en stund på trappen och känner mig helt lugn. Nåden. Men så flyger fan i mig. Girigheten. Den fisken kom inte ensam. Och ännu inget folk. Kroppen blir hemsökt. Den mörka åtrån. Full fart. Älgkalven står kvar i diket.

Flugan går över rätt plats. Går fast i en gren som viftar över ytan. Rycket lite lätt. Skjutlinan går av. Ååhh men va fan. Min favorit lina flyter iväg. Full far hem och hämta ett spinnspöt med skeddrag. Älgkalven står kvar. Tar spöt och åker förbi kalven igen. Girigheten straffade sig. Den kunde går av under drillen. Tur. Det ska vara nya öglor varje säsong, varje vecka. Jag har skrivit det som måste-tips i tidningen. Dubbelpucko. Jag får inte tag i linan. Kastar och kastar. Nej. Flugan lossnade nog och den flöt iväg. Blåser hem. Burkskinka. Älgkalven står kvar och ser yr ut. 6 gånger. Dumälg.


Dag 7 Spökbil

Sol och fint väder. Sommar. Älven stiger. Mycket snö kvar i skogen och källflödena. Kastandet går illa. Hittar ingen lina som känns bra. Jag har uppnått en ålder då jag bara fiskar med sånt som slutat tillverkas. Jag upplever mig fiska med saker i frontlinjen materialiskt. Men med dagens mått fiskar jag med stofil gamla grejor.

Ser första spöbilen idag. Läskigt. Spökbil.


Dag 8 Vålnaden

Åker ner tidigt till älven. Möter Martin Risberg. Den bästa och noggrannaste laxfiskare jag vet om. Han dyker plötsligt upp i bland, får en fisk och försvinner lika  omärkligt in i skogen. I bland undrar jag om han verkligen finns, eller är han min laxfiskevålnad ?

Han har just fått en 13 kg och satt tillbaka. Han säger att den kom upp trotts vindknut på tafsen. Va? kan Martin få vindknutar? Är han mänsklig? Han kanske finns. Och så tänker jag en stund på ordet. Vindknut. En typisk vacker engelsk omskrivning av att man kastat illa. Klart det var vinden. Speciellt vindstilla dagar. Martin försvinner. Plötslig syns laxryggar här och var på sträckan. Ett steg. Jag fiskar ivrigt. Fem vändor med djupvadning i hård ström och burkig botten. Ont i axlar, ont i rygg, ont överallt. Knäna knarrar. Vad skriver man i laxdagboken om ett sådant pass. Ja, jag fick inget trassel, jag var inte ute och simma i älven. Flugan gick aldrig baklänges. Jo, det var ett bra pass. Kommer hem och min fluglina ligger fint ihoprullad på trappen. Jag ser mig om. Hur då? Är vår värld och vårt liv snällt?

Jag tänker att laxfiske är som att gå till postlådan tre gånger en söndag - man vet aldrig.


Dag 9 Rambomannen

Mina vänner kommer. Magnus, Peter, Doc Holliday, och så åker jag ner och hämtar Bettan och Erik vid järnvägsstationen. Vi far alla och fiskar. Nu är det gitarr, solstolar, kaffe och allt. Erik kastar och det är mycket sly och småträd bakom. Högt vatten och då är det trångt att kasta. Han fastnar med linan. Jag går för att hjälpa. Har stora lappkniven i handen - samernas Machete. Jag hugger sly, grenar och rensa samtidigt som jag ska lossa hans lina… Hur tänkte jag? Både Erik och jag ser hur knivhugget går genom luften och kapar grenen och linan. Vi ser på varandra. Erik skrattar. Alltså han har en ADHD-far, och är van att det händer saker. Han får ta mitt spö. Två spöbilar kommer. Det är vänner. Björn och Micke. Nu är vi fulltaliga. Det mysiga köfisket bland kompisar och släkt.


Dag 10 Skjutlinehelvete

Alltså. Skjutlinorna jag använder är bra tills… En dag bryter helvetet ut. För många veck och jag vet inte vad. Skjutlinan blir hemsökt. Trasslet och djävulskap. Och jag blir totalt tokig. Kniven - döda. Jag är så jävla arg. Bara rött i huvudet. Erik sitter på andra sidan älven och fotar med 600 mm telet. Bilden säger allt. Hela jag är ett trassel. Kläder hänger och . Ja, hela jag är en total virrvarr. En man i oreda. Och så tar Erik en bild på Martin Risberg som fiskar bakom mig. En skrämmande jämförelse. En man med total kontroll och fokus. Det kanske stämmer det Peter säger att jag får alla mina laxar på tur. Men han glömmer att vi får alltid lika många och jag får alltid den största. Vilken jävla tur. Men jag tror eller rättare sagt vet att det är två bilder på mig och Martin som visar våra inre karaktärer. Materia och antimateria. Det är skalan. Jag tror det är just därför vi gillar varandra. Men lite på håll. För en sak har vi gemensamt. Laxeremit. Han tältar någonstans. Nu har jag en fler vänner i huset vänner. Okej, laxvänner. Livsvänner. Och jag älskar dem. Jag tror att jag samlat ihop en gäng knepiga laxeremiter som tål varandra. Det är djup vänskap, att tåla. Och ska jag vara just djup så bottnar vi i varandra. Botten i mig är botten i dem. Jag är lycklig. Konsulenten kommer i sin Haglöfshatt som är klämmigt prydd med en örnfjäder. Han har också köpt ett fiskehus i byn. Nu är det många spår på stranden. Erik drar en otroligt vacker 7 kilos. Den är blank, vit, violett och pärlemo. Som genomskinlig - som om själva havet har kommit upp till oss. Alltså fisken är som laxarnas pärleport. Han rundfiskar oss alla. Han tog den på sitt tredje kast för året. Ungefär som vanligt.

- Hur svårt kan det vara, säger han och sätter sig och spelar gitarr.

Jag skär upp skjutlinan i bitar. Det känns skönt. Små, små bitar. Skjutlinemassmördaren.Dag 11 Vågen

Jag har smitig iväg utan att väcka någon. Det är tomt vid älven. Jag ser laxryggar. Blir ivrig, helt skakig. Vadar ut och vet att nu blir det enkelt. Ett steg av nya ostörda laxar. Det hugger efter bara några få kast. Laxkungen är jag. Alltså så jäkla självklart. Och så ramlar jag i. Laxen rusar. Jag simmar. Och så lossnar fisken. Kallsup. Simmar iland. Vevar upp och åker hem. Ingen har vaknat. Hänger kläderna på tork. Lägger mig på kökssoffan stirrar i taket på en husfluga. Det är hårt. Det är nära mellan lycka och leda.

 Det knackar försiktig på dörren. Jag får genast en obehaglig känsla. Det är Konsulenten i sin fåniga hatt.

- Har du någon bra våg jag får låna?

10,5 kilo.


Dag 12 Den onde

Åker iväg tidigt och väcker som vanligt ingen annan. Jag är ond. Tar min reserv digitalvåg och åker vägen förbi Konsulentens stuga och lägger den på trappan. Inget jävla knackande på dörren. Nej.

Jag sitter på stranden. Jag har gått tre varv och fått en 5-6 kilos som fick gå tillbaka utan lyft över vattnet. Det är många bilar vid älven. Alla pooler är randiga av allt kastande. Folk överallt. Galenskapen har börjat. Vissa finner stort nöje att fiska fulla. Stoj och stim. En del fiskar efter egen fantasi och det blir problem och konstigheter. Uppströmsvadning och andra som står still i en halvtimme och nöter på en fisk de sett. Folk går ut 10 meter framför en. Aaahhh - sök inte problem som min fru sagt. Men va fan. Problem söker mig. Jag biter ihop. Men det visste man att det skulle bli så här när laxen kom tillbaka. Jag fiskade bättre då det knappt fanns folk, lax eller en enda bil på parkeringen. Laxarna var inte repade och rispade med fjällösa Z märke på sidorna. Nu är det också stort laxfiskeslitage vid stränderna, ungefär som i Mörrum. Men detta visste jag. Jag är inte bitter, bara ganska gammal. För mig var det bättre förr. Kommer laxen, kommer folket. Men jag gillar det. Nu får man vara knepig och stofil för att lyckas. Ond, listig och lurig. Aldrig tala sanning. Luras.

En stekel landar på vadarjackan. Jag tycker inte om steklar. Skakar av den. När jag var 6 år såg jag en stekel för första gången. Den hade trängt in sin gadd, sitt långa rör i en stor fjärillslarv. Min farbror berättade att den la sina ägg där inne och när de kläcktes åt de upp larven levande inifrån. Då förstod jag att världen var ond.

- Jo, sa min farbror. Aningslöst ond.


Dag 13 Hur man förstör sitt laxfiske

Det finns något speciellt unikt med laxkortvatten. Hur många gånger jag än intalat mig att ligga lågt så sker det. Gör inget val. Det finns kloka psykologer och människovetare som säger att man har ett val. Nej - det flyger bara på en. Flyger i en. Galen ilska. Så är den fiskedagen förstörd.

Jag kommer till älven halv tre på morgonen. En lång pool som tar många fiskare. Tre bilar fem gubbar. Björn är där. De andra känner vi inte. En fastar klos och kastar och kastar och kastar. Fem minuter, tio minuter. Björn och jag väntar att få kliva i. Kast på kast, inte ett steg.

Bli inte upprörd nu. Håll in hästarna. 15 minuter. Bry dig inte. Bli inte laxilsk. Och så gick det två minuter och tre kast till. Handha det här lugnt och fint nu. Han kanske inte vet bättre. Jag går ner och påpekar sansat att vi väntar, att han stoppar upp hela köfisket. Då sker något jag inte är beredd på. Man tror sig ha koll. Stoppklossens kompis nummer 1 kommer rusande och lägger sig på en DEFCON 1 nivå direkt. Jag hamnar först i stum förvåning. Han skriker att jag ska fan inte komma och domdera. Han säger sig hata de som kommer på morgonen och ska bestämma. Han säger att jag fan ska nyktra till. Det doftar sprit, men inte om mig. Jag öppnar munnen stumt. Han skriker:

- Jag ska slänger i dig. Jävla haschtomte.

Stoppklossens kompis nr 2 kommer:

- Jävla idiot. Stick härifrån. Vi var först.

Startnivån är något helt nytt för mig. Jag trodde jag varit med om allt med 40 år på laxkortvatten. Så blir det rött i huvudet. Bettans alla förmaningar är långt ner i källaren. Inget val. Det går fort. Kan beskrivas så här: Dödskalle, dödskalle, dödskalle och könsord.

Sen är hela den fiskedagen förstörd.

Jag borde läst av situationen bättre. Åkt därifrån direkt. Valt annat ställe. Förstått läget när jag såg flaskor och burkar kring deras lägereld. Nej, ännu en gång trampade jag rakt ut i det.

Haschtomte var nytt. Kan det ha varit mössan?


Dag 14 Simma med laxar

Solen skiner. Jag sätter mig på stranden med block och penna. Går det här att beskriva. Okej, jag försöker men rättvist kommer det inte bli. Vattendroppar från mitt hår faller ner i blocket. Jag skriver: Det är en helt vanlig laxdag nere vid den långa raka sträckan. Lill-Surna. Solstolar, kaffe, korv och gitarr. Älven går hög och svår. Vi fiskar på södra sidan. Det händer ingenting. Det är jag, Micke, Björn, Erik och Doc. Jag går över bron till norrsidan och börjar högt upp. Knepig strand. Djupgropar och burkig botten. Man får gå på översvämmad gräskant med vråldjup utanför. Oftast ofiskat där. Första kastet ligger perfekt över strömkanten. Det suger i direkt. Fisken går mot andra sidan och hoppar utanför mina kamrater. Stor, blank. Och så har jag min publik på andra sidan. Laxkungen, Tor Hansen och jag. Man ska va knepig, synsk. Jag pressar. Har kontroll. Får den att stanna. Vi står och håller. Den här är min. Jag tar en snus. Det här är lugnt. Men var ska jag landa den? Vattnet går upp i buskarna. Det går någon minut. Harmoni. Lyckas valla upp den en bit. Men… Det är inte vilken lax som helst. Plötsligt drar den nerströms i en skrämmande fart. Den svindyra rullen som jag inte ska nämna fabrikatet på snurrar som jag inte sett maken till. Det är galet. Rullnamnet börjar på G. Aldrig har jag haft en så snabb fisk på.

- Klossa fast, skriker Björn.

Va? Det är galet. Det är tåget. Jag står på gräskanten med djupt forsande vatten framför. Hur ska jag följa? Lina försvinner. Men jag har mycket backing. Så tystnar rullen. Tvärstopp. Laxen drar. Spöt raknar. Jag står på tårna. Tittar på rullen. Backningen har lyckas på något idiotiskt vis tagit sig in på insidan om spolen och gått runt spolaxeln. Det drar. Det ska inte kunna hända. Spolskruven är åtdraget som det ska. Inget handhavandefel. Det sjunger i linan med högre och högre ton. Rakt spö. Och spänner. Va fan. Omöjligt att följa. Sekunder kvar. Tankarna går nanosnabbt i hjärnan. Den här ska jag bara ha. På liv och död. Fick de ner Apollo 13 ska jag klara det här. Jag slänger mig ut i älven. Djup hård ström och åker med. Dras av laxen. Bröstsim med spö 25 meter.

- Klossa fast, skriker Björn.

Tar mig upp på en grästuva. Laxen stannar. Otroligt. Jag försöker skruva isär rullen. Men bara skakar. Laxen drar iväg igen och jag får slänga mig i igen. Simmar upp på en ny grästuva. Laxen stannar, spänner. Fixa rullen. Fort, fort. Fumlig. Får loss spolen och lindar backingen från spolaxeln. Kommer jag hinna? Står med spolen i handen. Försöker vara snabb och cool. Trycker på spolen och så fipplar jag med spolskruven. Den far i en båge ut i älven. Laxen drar och jag får trycka handflatan mot spolen så den inte flyger av. Nu funkar det. Men… Laxen drar iväg igen. Vad är det för fisk. Är det PB. Sitter den rätt. Jag springer i snår och sly med vattenfyllda vadare.

- Klossa fast skriker Björn.

Det går inte. Erik kommer över till mig. Jag frågar om han fotade med 600 mm telet när jag simma. Nej, jag hade glömt sätta i minne i kameran. Bra. Micke följer på motsatta sidan. Laxen hoppar och jag vrålar åt honom om han ser hur den sitter.

Han säger att den sitter riktigt. Ner mot kröken och stora havet får jag gå högt på en gräskant och det är två meter djupt utanför. Fisken drar. Den är galen. Jag har den hundra meter ner. Den stannar. Det finna en enda lite landningsplats straxt uppströms mig. Men jag säger åt Erik att gå ner och kolla om det finns någon bra plats på det här höga vattenståndet. Backingen har jag nypt med handen mot handtaget. Jag tittar på rullen. Ser bara stativet. SPOLEN? Jag följer den gula backinglinan och skymtar spolen nedanför gräskanten på minst 2 meters djup. Jag dyker. Får tag på den. Laxen står still. Lindar upp allt och trycker på spolen igen. Erik kommer tillbaka. Nej, han fann ingen landningsplats, bara brant kant.

- Valla den, skriker Björn.

Jag drar och försöker gå. Tvärstopp. Men jag måste få loss den och valla upp den hundra meter. Erik är mentalt stöd. Jag babblar väl som fan. Något liknande har jag inte varit med om. Fisken har inte gått fast. Jag känner slagen. Det är en nitromentanlax. Om det här går bra med alla kompisar som publik blir det något sanslöst, galet, envist hjältedåd. Jag får loss laxen men fattar inte hur den kan göra sig så tung. Men det går. Sakta men säkert får jag upp den till en smal bäveruppgång bland träd, sly och buskar. Släpper den nu blir allt det här bara pajaskonst. Laxen kämpat in i det sista. Helt vild. Vältrar som en säl. Jag ser att den sitter helt i rätt mungipa. Jag backar långt upp i skogen. Erik får grep och stjärtsolen och skjuter vant upp den. Det är en stålblank hanne i PB storlek och den är snabbt död. Min publik applåderar, visslar och skrattar. Det här var just på liv och död. Jag tar den på ryggen och går med tunga vattenfyllda steg. Jag känner en oförstörbar lycka. Glänsande titan. Går över bron. Solen lyser bara på mig. Björn och Micke tackar. Någon så osannolik drill har de aldrig sett. Björn säger att detta brändes in i hans hjärna. Doc däremot, ser på mig med liknöjd min. Blicken går uppifrån och ner. Vattnet rinner om mig. Jag ler, va, Tor Hansen. Doc säger med sakta nekande huvud:

 - Du… Det var som att se Hindenburg krocka med Titanic.

Så vadar han ut i älven och börjar kasta.


Dag 15

Jag är sjuk. Kommer inte ut sängen. Jag blir liggande. Feber. Fått någon förkylning. De andra drar iväg. Det är oharmoniskt. Tittade på DVD. Döden på larvfötter, Örnnästet. Kellys hjältar. Svettas. Somnar. Dimma. Vakna och vrider av och an. Vad händer vid älven? Vad händer vid älven? Rids av laxmaran i feberdimma. En ful häxa.

Och så kommer de hem med dunder och brak. Åhhh, ba, nej - Peter, Doc, Erik, Bettan.

- Du skulle varit med. Alla fick lax. Det var ett sånt steg och vi drilla, landa och tappa. Lax överallt. Du hade regerat.

 Bettan kommer in i rummet i fiskemundering med en blank 7 kilos. Jag vrider mig in mot väggen med kudden över örat. Det är sådana stunder man älskar sina vänner och familj. En ren omätlig stor kärlek. Jo, jag menar det. Men det kommer efteråt.

- Tack.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar